Mooi Muziekproject: Passie Lierop

Bij een fijne repetitie hoort een muzikaal doel. Zodat je iets hebt om naartoe te werken. Maar wat? Met de blogserie 'Mooie Muziekprojecten' vind je hopelijk wat inspiratie. Deze keer:
Passie voor de Passie
Interview met Erik Hesius, initiatiefnemer van de Passie Lierop
Foto credits: Slaponline.nl

Hoe het begon
Erik zit op de bank na een dag hard werken voor zijn bedrijf Top Party Verhuur. Al zappend belandt hij midden in de Passie op de landelijke tv. Als liefhebber van Nederlandstalige muziek is hij meteen getriggerd. “Ik hou van mooie liedjes die een verhaal vertellen. En we hebben hier in Lierop een overschot aan muzikaal talent. Dit kunnen wij ook.”

Verplicht parkeren
Vanaf dat moment werkt Erik in zijn vrije uurtjes aan een plan om een Lieropse versie van de Passie te organiseren. Hij bekijkt het verhaal van Jezus’ lijdensweg nog eens goed en zoekt er passende liedjes bij.
Toch wordt het plan even geparkeerd. Erik wordt ziek. Serieus ziek. Het zet hem aan het denken. “Ik realiseerde me dat het leven niet alleen uit werken bestaat. Ik besefte me dat vrienden en familie het allerbelangrijkste zijn. Zij maken het leven de moeite waard.”

De boodschap
Hij stelt zichzelf een vraag. “Wat zou ik nog graag willen doen als ik hier gezond uit kom? Ik zou mensen die simpele boodschap willen meegeven. Geniet van elke dag. We zijn hier allemaal samen.”
Erik wordt weer beter. Het basisplan voor de Passie wordt uit de kast gehaald.

Beetje aardig
Al snel heeft hij een clubje mensen verzameld om het te organiseren. Iedereen kent het verhaal van de Passie en heeft daar een eigen kijk op. “Mijn opdracht was duidelijk. Vertel het verhaal en vertaal dit naar het leven van nu. Veroordeling en machtsverhoudingen komen ook nu voor. Wees liever gewoon een beetje aardig voor elkaar.”

Ruimte voor passie
Het clubje gaat enthousiast aan de slag. De diversiteit binnen de organisatie is groot. Ieder heeft zijn eigen talent. Samen vormen ze een sterk team. Als regisseur geeft Erik de mensen veel ruimte voor eigen inbreng. “Ik ken het clubje. Het is belangrijk dat je weet hoe je iedereen moet benaderen. Soms kun je iemand helemaal loslaten. Een ander moet je meer sturen of achter z’n vodden zitten. En loopt hij ergens vast, dan weet hij bij wie hij aan kan kloppen. Ons kent ons.”

Pitchen voor de kerk
Met de Passie in de maak moet er een toneel komen. Erik heeft de pastorietuin in gedachten als decor. Het is zaak om het kerkbestuur hiervan te overtuigen. “Ik heb het plan echt moeten pitchen.” Het kerkbestuur is enthousiast. Echter willen ze het niet buiten in de pastorietuin maar binnen in de kerk. “Dat bleek achteraf gezien een gouden zet. In de sfeer van de kerk klopte alles. Het verhaal kwam nog meer binnen.”

Muziek verbindt
Het enthousiasme gonst door het dorp heen. Iedereen is bereid om te helpen. De eerste editie is een groot succes. Het publiek kijkt ademloos toe. De tweede editie doet er nog een schepje bovenop.

Het geheim
Wat is volgens Erik het geheim van een muziekproject dat zo inspireert? “Omring jezelf met de juiste mensen en zet die in hun kracht. Wees zelf enthousiast en breng dit over op de organisatie. Geef mensen de ruimte om zijn of haar eigen bijdrage te leveren. Daardoor krijgt het oorspronkelijke plan elke keer weer een overtreffende trap.”



Over de auteur
Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.
Jenne hielp Erik en zijn team o.a. aan op maat geschreven arrangementen voor de backing vocals en de blazers van de tweede Passie Lierop. Wil je een soortgelijk project organiseren en kun je wel wat muzikale hulp gebruiken? De RepetitieProfessor helpt je graag verder. Vraag naar de mogelijkheden.

De Kunst van Songwriting - de 21 beste creatietools voor songwriters
Het creatietool in dit blog staat beschreven in het boek de Kunst van Songwriting. Het boek bevat 21 creatietools die elke songwriter moet kennen. Het zet de gereedschappen van de conceptontwikkelaar op de werkbank van de liedjesschrijver.
Het boek helpt je om:
- Kleine ideetjes uit te laten groeien naar een sterke song
- Meer grip te krijgen op inspiratie
- Telkens te weten wat je volgende creatie-stap zal zijn
- Je creativiteit op gang te houden tot je song klaar is
- Sterke liedjes te schrijven die blijven plakken in het brein van je luisteraars
- Geïnspireerd te blijven werken aan een goed liedje dat helemaal klopt