Wie is de RepetitieProfessor?

Jennemieke Snijders is de RepetitieProfessor. Opgeleid aan het Conservatorium van Maastricht en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Jenne werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten. Maar de echte schwung kwam er pas in vanaf 2012.
Jenne werkt in het zuiden van Nederland, midden in het hart van het Brabantse muziekverenigingsleven.
Ik heb bakken aan tijd verspild
Het heeft me 1.500 repetities gekost voordat mijn experiment slaagde. Ik wilde mensen grootse muziekbelevingen geven, die voorgoed onderlinge banden smeedden. Maar ik zag mijn vergissing niet. Ik dacht lang dat ik alle techniek en theorie moest beheersen om een goed muzikaal leider te zijn. Dat blijkt onzin.
Mensen stoppen hun ziel en zaligheid niet in de muziek omdat je een goede slagtechniek hebt. Of omdat je alles weet over akkoordenleer. Ze gaan pas muziek maken als je ze kunt laten voelen dat jij in hen gelooft.
Muziek is mindset
9 van de 10 mensen zijn onzeker over hun eigen muzikale kunnen. Kan ik dat wel? Je krijgt pas echt grip op het eindresultaat als je invloed krijgt op deze mindset.

Jenne in actie voor het muziekproject Zoveel Liefde.
Maar hoe doe je dat?
Eerst een duik in mijn verhaal. Ook ik was lange tijd onzeker over mijn muzikale kunnen. Ook al leidde ik op mijn 14e al koortjes, had ik m’n Conservatorium-diploma op zak, was ik met een 9 voor zang afgestudeerd, speelde ik beter piano, bas en drums dan de gemiddelde muzikant in een begeleidingsband en schreef ik mijn eigen arrangementen.
Zong of speelde ik als beginnend muziekprofessional een partij voor, dan trilde ik van binnen. Of het nou voor een klas, een koor of een band was.
Dat ging ver
Na 10 jaar als muziekprofessional was ik m’n eigen onzekerheid zo moe, dat ik mijn ontslag indiende bij de muziekgezelschappen die ik leidde. Ook al wilden ze me niet kwijt en ik hen niet.
Hoe kon ik fijne repetities geven als ik bleef twijfelen aan mijn talent?
Hoe kon ik anderen vertrouwen geven als ik zelf geen fouten mocht maken? Hoe kon ik mensen helpen om hun creatieve en muzikale potentieel te ontplooien? Dat hadden ze me niet geleerd op het Conservatorium.
Ik verdiepte me in communicatie, breinprincipes en de mindset-theorie. Daar vond ik de sleutel voor fijne repetities. Ik ging ermee aan de slag. Het ene na het andere succesvolle muziekproject volgde.

Jenne in actie voor het eenmalige mannenkoorproject Lumberjack.
Ik leer nu muzikale leiders wat ik zelf heb geleerd:
- Hoe de kwaliteit van muziek omhoog vliegt als je invloed krijgt op je eigen mindset en die van je mede-muzikanten
- Hoe je feedback geeft op een manier die mensen motiveert in plaats van in hun schulp laat kruipen
- Hoe je mensen helpt om hun denkbeeldige grenzen te verleggen
- Hoe je met een flexibele structuur afstevent op je muzikale doel
- Hoe je enthousiasme overbrengt en mensen positief stimuleert
- Hoe je zorgt voor sociale samenhang en gezelligheid zonder het doel uit het oog te verliezen
Kortom: hoe je zorgt voor fijne repetities.
De RepetitieProfessor is de samenvatting van mijn 25 jaar aan kennis en ervaring als dirigent, bandleider, muzikant en conceptontwikkelaar van muziekprojecten. Verpakt in blogs, boeken, cursussen en arrangementen.
Serieus. Mensen kunnen samen veel meer dan ze zelf denken. Jij hebt daar als muzikaal leider rechtstreeks invloed op. Je doet het tijdens die machtige uren van muziekbeoefening: de repetitie.
