Hoe kom je af van de zere keel na het zingen?

Hoe kom je af van de zere keel na het zingen?

De oplossing? Maak gebruik van je natuurlijke klankkast.

Heb je na het zingen een zere keel? Dat komt 9 van de 10 keer omdat je je zangstem gebruikt zoals je je spreekstem gebruikt.

Je zingt 'in je keel'. Terwijl we allemaal uitgerust zijn om het beter te doen: leer om te zingen 'in' je natuurlijke klankkast: je gezicht. Of beter gezegd: in je neus of je voorhoofd.

Hoe doe je dat dan?

Simpel. Stuur de klank naar je neus of  je voorhoofd (tussen je wenkbrauwen). Je helpt jezelf enorm als je daar ook nog eens je lippen bij tuit. We noemen dit 'resoneren'.

Maar dan moet ik zeker op zangles?

Nee hoor. Wat je moet doen, is je bewust worden van waar jij je stem 'neerzet'. Voel waar je stem zit. Niet denken. En dan een beetje bijsturen. Richting je neus of voorhoofd. Wat voor jou het beste werkt.

Hoe kan het dat dit zoveel makkelijker zingt?

Je stem is als een gitaar. Sla je de snaren aan boven het klankgat, dan wordt het geluid weerkaatst in de klankkast. Zou je de snaren aanslaan boven de gitaarhals, dan kan het geluid nergens weerkaatsen.

Zingen 'in je gezicht' is als de snaren aanslaan boven het klankgat. Het geluid weerkaatst in de holle ruimtes in je hoofd. Het klinkt veel beter en het gaat veel makkelijker.

Zingen in je keel daarentegen is als de snaren aanslaan op de hals. In je keel heb je geen holle ruimtes. Om dan toch een beetje klank te kunnen produceren, heb je kracht nodig. Daar komt die keelpijn vandaan.

Lax vox is een eenvoudige én geweldig hulpmiddel om met meer resonans te leren zingen. Hier lees je hoe je het doet >

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

Het Stemsportschool-basisboek

In het Stemsportschool-basisboek vind je de twee beste basisoefeningen, waarmee je leert om voor in je gezicht te zingen: de kauwgom en de neus.

Jenne schreef het boekje om de 12 meest basale zangtechnieken te delen, die elke zanger zou moeten kennen. Het boekje is ontstaan uit haar praktijk als projectdirigent en zangcoach.