Wat kunnen wij Nederlanders leren van de Amerikaanse muziekbusiness?

In oktober 2018 beleefde ik mijn eerste songwritingcamp ever in Palm Springs. Nieuwsgierig naar wat ik als Nederlander kan leren van de Amerikaanse muziekindustrie, vloog ik all the way naar de U.S.A. Hier het verslag:
Hoe begon het kamp?
Hoewel ik van ver moet komen, ben ik als eerste ter plekke. De dag begint met kennismaking. In mijn allerbeste Engels praat ik met songwriters uit Denver, Fresno, L.A., New York, maar ook uit de UK, Noorwegen en Zwitserland. We zijn met 32.
Sessie 1: onze mentoren Pam & Richard
Na de gezamenlijke lunch volgt de eerste sessie van het kamp. Songwriters en producers Pam Sheyne en Richard Harris stellen zichzelf voor en vertellen over hun wereld.
Pam Sheyne schreef voor o.a. Christina Aguilera, Sinead O’Connor en Seal. Richard Harris schreef voor o.a. Tyler Shaw, Greg Holden en Sabrina Starke.
Wat direct opvalt, is de chemie tussen de twee. Hier zijn twee vrienden aan het werk, die de handen ineen hebben geslagen. Samen willen ze ons een zo inspirerend en zinvol mogelijk songwritingkamp geven. Pam heeft een schattige lach en Richard blijkt een grote grappenmaker te zijn die de sfeer er goed in weet te houden.
Waar ik als Nederlander gauw opkijk tegen mensen van zulke statuur, blijken ze vooral heel erg down-to-earth te zijn met een keiharde passie voor songwriting.
Sessie 2: de muziekbusiness in een notendop
’s Avonds vertellen manager Maria Lyons (o.a. Usher) en uitgever Michael Eames over hun werk. Wat doet een manager of uitgever eigenlijk? Waar zoeken ze naar in een songwriter?
Ik dacht dat je een manager nodig hebt om verder te komen in de muziekwereld. Vanavond blijkt vooral dat je als songwriter zelf het heft in handen moet nemen en gewoon een goeie zakenman/vrouw moet zijn.
Het advies dat ze op het hart drukken: ken je business, begrijp tot op de bodem hoe het zit met je copyrights en wees er zuinig op. En: wees een waardevolle zakenpartner voor je manager / uitgever. Jij hebt hen nodig, maar zij hebben jou ook nodig.
Sessie 3: melodie en ritme
De tweede dag begint met een masterclass van Richard Harris over melodie en ritme. Hij ziet herhaling als de grootste uitdaging in het schrijven van een liedje. De kunst is om herhaling dusdanig toe te passen dat het niet gaat vervelen, maar toch voor herkenning zorgt.
Richard praat en laat voorbeelden horen. Hij geeft handvatten om meer catchy liedjes te schrijven.
Sessie 4: inspiratie van pro’s
Daarna komen mannen binnen zoals je ze voorstelt in de muziekwereld. Langere haren, baardjes, sjofele kleding en een relaxte uitstraling.
Chen Neeman en Drew Lawrence zijn songwriters en producers. Chen werkte met o.a. Miley Cyrus en Drew Lawrence schreef o.a. Jar of Hearts van Christina Perri.
Drew Lawrence zou de broer van Taylor Hawkins kunnen zijn (drummer Foo Fighters). Hij straalt veel positieve energie uit. Chen Neeman doet denken aan een Noorman uit Schotland met z'n lange baard, witte huid en warme muts.
Ik leer van hen vooral dat het goed is om je creatieve vaardigheden te trainen met dagelijkse patronen. Bijvoorbeeld elke dag beginnen met 10 minuten metaforen schrijven of 10 titels bedenken.
Ook songwriter Greg Holden schuift aan. Een stoere jongen vol tattoos, maar met een klein hartje. Hij is een songwriter naar mijn hart, die liedjes schrijft die voor hem zelf betekenis hebben. Geen commerciële schrijver dus.
En dat laat ie blijken ook, want hij blijft het maar herhalen. ‘Als je je liedjes op de radio wilt krijgen, doe dan niet wat ik doe’.
Sessie 5: co-creatie
’s Middags volgt een creatieve sessie met twee deelnemers: songwriter Vance Marino en popartiest Sarah Slaton. Samen schrijven we in 5 uur tijd een lied met de titel ‘Those Three Words’.
Aangezien ik niet gewend ben om met meerdere mensen een lied te schrijven, vind ik het spannend. Ik ben blij om te merken dat mijn melodielijnen in de smaak vallen en worden overgenomen.
Met open mond kijk ik naar de vrijheid waarmee Sarah teksten uit haar hoofd laat floepen terwijl ze de melodieën humt. Ik neem me voor dat ik die vrijheid ook wil ontwikkelen.
Daarna volgt het echt werk: zorgen dat het een kloppend liedje wordt. Na een paar uur zwoegen, hebben we een schitterend liedje klaar.
Sessie 6: optreden en luisteren
’s Avonds luisteren we naar elkaars liedjes. Aangezien we met 32 mensen zijn, volgen er 11 liedjes. Je hoort direct de verschillen tussen krachtige liedjes en minder krachtige liedjes.
De liedjes Fire en Socks blijven bij mij het meest hangen. Die van ons wordt gelukkig ook prima ontvangen. De avond start overigens met twee liedjes van de pro’s: Drew en Greg geven alles met twee prachtige songs. Go check it out en luister naar de tekst. Schitterend.
Sessie 7: over concept en tekst
De volgende dag begint met een masterclass over lyric writing van Pam. Ze blijft benadrukken hoe belangrijk een sterk concept met een verrassende invalshoek is.
Ik ben blij om dit te horen omdat ik hier zelf ook zo enorm sterk in geloof. Dit te horen van een pro met wereldhits, stemt me positief en houdt me op het puntje van mijn stoel.
Sessie 8: sterke zakenvrouw en geboren producer
Daarna schuiven Melanie Tinkermel Schulz en Lindgren Schulz aan. Een producerskoppel die elkaar ooit ontmoet hebben op een songwritingcamp.
Melanie komt op me over als een sterke zakenvrouw die precies weet wat ze wil. Ze onderbreekt het verhaal van haar partner dusdanig vaak dat ik me bedenk dat dominantie een helpende eigenschap moet zijn voor een songwriter.
De twee zijn duidelijk in de wieg gelegd voor producing. Lindgren vertelt dat hij voor zijn zevende verjaardag Cubase kreeg. Beiden creëren hun muziek met de computer. Ik weet vanaf dit moment zeker dat dit niet mijn pad is. De markt voor producersmuziek is groot, maar het is niet de mijne. Ik ben wat betreft songwriting meer van de traditie van The Beatles en Fleetwood Mac. Ben dus meteen een stap dichter bij weten wat ik wil.
Lindgren komt uit Duitsland en is verhuisd naar Los Angeles om het te maken. Ook Pam (Nieuw-Zeeland) en Richard (UK) lieten huis en haard achter voor de muziek. Ik zie het als grote offers. Ik ben ergens blij dat ik in Nederland woon: opvallen in de Nederlandse muziekindustrie is een stuk makkelijker en wellicht een prima eerste doel.
Sessie 9: opnieuw co-creatie
Na de lunch gaan we weer samen schrijven, ditmaal zit ik in een groepje met Jesaiah en Octavio. De basis van het liedje staat snel en ook de titel hebben we snel gevonden: Save Yourself. We zijn opgetogen.
Maar de invulling van dit concept met precies de juiste lyrics is een zware dobber. Zeker met twee niet-native speakers in het groepje. We gaan langer door dan we tijd hebben en komen uiteindelijk toch met een prima eerste versie van het liedje.
Sessie 10: Optreden en luisteren
’s Avonds hetzelfde recept: samen optreden. Jesaiah gooit als zangeres alles in de strijd en Octavio (gitaar) en ik (piano) ondersteunen haar muzikaal alsof we al jaren samenspelen.
Ons optreden gaat verrassend goed en wordt goed ontvangen. Met name het liedje Whispers doet mij de adem stokken: dat zo’n liedje geschreven kan worden in een middag, doet mijn mond openvallen van verbazing. Eén van de songwriters van dit lied geeft me de tip om het boek Writing The Natural Way te lezen (dit boek is tot op de dag van vandaag mijn favoriete schrijfboek. Het heeft me geleerd hoe je eerst je creatieve breindeel moet wakker maken voordat je ook maar denkt aan schrijven. Dat doe je niet door achter elkaar op lijntjespapier te schrijven, maar door eerst een 'vignet' te maken. Ik schrijf binnenkort een blog om het uit te leggen :-)).
Na de laatste woorden bedank ik Pam en Richard voor de geweldige 3 dagen. Wat ben ik blij dat ik gegaan ben. Voor eeuwig een grote ervaring rijker.


Over de auteur
Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.


De Kunst van Songwriting - de 21 beste creatietools voor songwriters
Het boek de Kunst van Songwriting bevat 21 creatietools die elke songwriter moet kennen. Het zet de gereedschappen van de conceptontwikkelaar op de werkbank van de liedjesschrijver.
Het boek helpt je om:
- Kleine ideetjes uit te laten groeien naar een sterke song
- Meer grip te krijgen op inspiratie
- Telkens te weten wat je volgende creatie-stap zal zijn
- Je creativiteit op gang te houden tot je song klaar is
- Sterke liedjes te schrijven die blijven plakken in het brein van je luisteraars
- Geïnspireerd te blijven werken aan een goed liedje dat helemaal klopt