Mooi Muziekproject: Nacht van de Songwriter

Mooi Muziekproject: Nacht van de Songwriter

Bij een fijne repetitie hoort een muzikaal doel. Zodat je iets hebt om naartoe te werken. Maar wat? Met de blogserie 'Mooie Muziekprojecten' vind je hopelijk wat inspiratie. Deze keer:

De Nacht van de Songwriter

De Nacht van de Songwriter is een muziekproject om de creatieve kant van muziek te ervaren.

De Nacht begint met een vraag
'Hoe haal ik toch plezier uit het leven nu ik een chronische ernstig fysieke beperking heb?' De RepetitieProfessor krijgt deze vraag van een muzikale dame die altijd piano heeft gespeeld, maar dit niet meer goed kan in verband met haar beperking. Ze zoekt naar nieuwe manieren om toch met muziek bezig te zijn. Ze wil leren om liedjes te schrijven. Maar hoe?

Er komt een cursus: Leer in 10 lessen om een liedje te schrijven
Het wordt een groepscursus om elkaar te inspireren. De cursisten leren welke bouwstenen je nodig hebt om een liedje te creëren. En hoe je die bouwstenen zelf kunt creëren met je eigen blote hoofd. Los van het genre waarin je wilt schrijven. Met behulp van handige creatietools.

De cursus eindigt met de Nacht van de Songwriter
Een doel geeft creatiekracht. Dus krijgen de cursisten een voorstelling in het vooruitzicht. Ze nodigen elk 10 mensen uit en brengen hun eigen liedje ten gehore. Ze vertellen over de blokkades die ze tijdens het schrijfproces zijn tegengekomen. En hoe ze eroverheen zijn gesprongen. Alleen of met hulp van de andere cursisten.

De voorstelling vindt plaats in een klein zaaltje
Het past net. In een simpele setting met een paar schemerlampjes en een bar wordt de wereld van songwriting belicht. Hoe steekt een liedje in elkaar? Wat maakt een liedje sterk? Wat is een goeie titel? Mensen uit het publiek delen hun favoriete nummers (zie hier de afspeellijst op Spotify). En ze vertellen welk instrument ze altijd graag hadden willen spelen en waarom. Zo heeft een dame uit het publiek altijd al willen drummen. En wil een man eigenlijk liever trombone spelen.

Het werd een geslaagde en gezellige Nacht. De RepetitieProfessor vergat helaas één ding: een fotograaf. Dus daarom geen foto's 😉

Wil je ook iets doen met zingende mannen,passende arrangementen of het 'merk' Lumberjack? De RepetitieProfessor helpt je graag verder. Vraag naar de mogelijkheden.

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

De Kunst van Songwriting - de 21 beste creatietools voor songwriters

Het cursusmateriaal is samengevat in een boek. De Kunst van Songwriting bevat 21 creatietools die elke songwriter moet kennen. Het zet de gereedschappen van de conceptontwikkelaar op de werkbank van de liedjesschrijver.

Het boek helpt je om:

  • Kleine ideetjes uit te laten groeien naar een sterke song
  • Meer grip te krijgen op inspiratie
  • Telkens te weten wat je volgende creatie-stap zal zijn
  • Je creativiteit op gang te houden tot je song klaar is
  • Sterke liedjes te schrijven die blijven plakken in het brein van je luisteraars
  • Geïnspireerd te blijven werken aan een goed liedje dat helemaal klopt