Mooi Muziekproject: Miracles & Wonders

Mooi Muziekproject: Miracles & Wonders

Bij een fijne repetitie hoort een muzikaal doel. Zodat je iets hebt om naartoe te werken. Maar wat? Met de blogserie 'Mooie Muziekprojecten' vind je hopelijk wat inspiratie. Deze keer:

Miracles & Wonders

Het muziekproject Miracles & Wonders is gebouwd om mensen te laten ervaren wat eerlijke muziek is

“Wat een belachelijk goede voorstelling! Niet normaal… Dank allemaal voor deze belevenis.”
Reactie van een bezoeker

Miracles & Wonders begint aan een tuintafel
Vijf creatieve breinen zitten samen. Klaar om een invulling te bedenken voor de nieuwe voorstelling van showkoor Erato.

Het creatieve proces begint met de kickstartvragen van Tinksel
De intentie is om luisteraars onderdeel te maken van Erato. Om ze écht te raken. Niet show staat voorop, maar eerlijke muziek van hoge kwaliteit. Muzikaal met de billen bloot.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Het koor maakt de rigoreuze keuze voor een ronddraaiend podium. Met het koor in het midden en het publiek eromheen. No place to hide. Het ronde podium vormt het creatieve kader. Met dit kader worden alle keuzes gemaakt die nog volgen. Bijvoorbeeld voor repertoire, projectie, licht, kleding, beweging, decor en aankleding. De leden nemen zelf plaats in deze werkgroepen.

In eerste instantie stuit het ronde podium op weerstand onder de leden
Is dat niet veel te spannend? Zingen op zo’n korte afstand van het publiek? Zonder rugdekking? Door elkaar heen, zonder je vertrouwde stemgroepleden dicht bij je? Met de gezichten van elkaar afgewend, zonder dirigent voor je neus? En dan ook nog muzikaal moeilijke dingen doen?

Het vertrouwen wordt teruggewonnen
De dirigent introduceert ankers. Een anker is een stemgroep van drie dezelfde personen, die altijd bij elkaar in de buurt staan. Leden staan dus nooit ‘alleen’. Cirkels in een cirkel.

Daarnaast oefenen de leden op het muzikaal vinden van elkaar
De dirigent helpt de leden om langzaamaan de omschakeling te maken van elkaar zien naar elkaar horen. Er ontstaat een onzichtbaar web in de groep, waarin elk lid zich steeds veiliger voelt.

De theaterzaal popt op
In de laatste twee maanden werken leden en vrijwilligers met man en macht aan de pop-up theaterzaal. Een tijdelijk leegstaande komkommerloods doet daarvoor dienst. Inclusief zelfgemaakt ronddraaiend podium, tapijt, doeken, verlichting etc. Ook de kroeg voor de afterparty wordt door leden en vrijwilligers ingericht en aangekleed. Het is veel werk. Maar het zorgt ook voor verbinding.

In 4 dagen verwelkomt Erato ruim 1100 luisteraars in haar midden
De reacties zijn overweldigend.

Lees de recensie in het ED (pdf) >

Wil je ook iets doen met een ronddraaiend podium en/of een tribune? De onderdelen zijn te huur bij Erato.

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

De 7 Wetten Van Verbinding - inspiratieboekje voor organisatoren van muziekprojecten

Muziek is communicatiekunst. Dit boekje legt de verbanden tussen liedjes en communicatiemiddelen bloot. Muziek en communicatie hebben immers hetzelfde doel: je wilt mensen raken en verbinden.