Mooi Muziekproject: Mannenproject Lumberjack

Mooi Muziekproject: Mannenproject Lumberjack

Bij een fijne repetitie hoort een muzikaal doel. Zodat je iets hebt om naartoe te werken. Maar wat? Met de blogserie 'Mooie Muziekprojecten' vind je hopelijk wat inspiratie. Deze keer:

Mannenproject Lumberjack

Het muziekproject Lumberjack is gebouwd om mannen te laten ervaren wat samen zingen is.

“Mannenkoor Lumberjack een voltreffer.”
Artikel op Siris.nl

Project Lumberjack begint als een ideetje
Een eenmalig mannenkoorproject met mannen die nooit eerder hebben gezongen. Dat zou gaaf zijn.

In januari 2019 is de tijd rijp
De eerste conceptpresentatie wordt voorgelegd aan vier testmannen die nog nooit hebben gezongen. De bedoeling: een eenmalig op-en-top mannelijk optreden waar de kracht vanaf spat. Met karaktervolle, stoere nummers, maar ook gevoelige ballads. Door mannen die nooit zingen. Afgepast in 30 repetities. De titel: Mannenkoor Lumberjack. De vier mannen zien er wel wat in.

Moet je doen!
De organisatoren gaan op de foto met bijl, kettingzaag en piano. De foto haalt de kranten. Er komt een dorpsbrede folder. Het geeft antwoord op vragen als moet je kunnen zingen om mee te mogen doen? en wanneer is de training?

De informatiebijeenkomst is veel drukker dan verwacht
Mannen hebben er zin in! Met 75 leden moet de inschrijving binnen drie dagen op slot. De organisatie schroeft het geplande aantal voorstellingen op van twee naar vier. Het zijn er nog veel te weinig om alle belangstellenden van een kaartje te voorzien. Ze zijn binnen no-time uitverkocht.

Alle liedjes worden uit het hoofd geleerd
Omdat de mannen onervaren zangers zijn, wordt bewust gekozen voor een ijzersterke begeleidingsband. Deze wordt verder uitgebreid met blazers en slagwerkers. In 30 repetities werken de mannen toe naar een onvergetelijke, doelgerichte ervaring vol saamhorigheid en gezelligheid. Ze krijgen oefenmp3's en repeteren in de auto, in de badkamer en in de garage. De arrangementen worden niet te moeilijk gearrangeerd.

Ondertussen werken verschillende werkgroepen het creatieve kader verder uit
Denk aan Artistiek, Aankleding, Podium, Muziek, Horeca etc. Er komt zelfs een Lumberjack-kalender. Iedereen werkt met man en macht om van Lumberjack iets onvergetelijks te maken. Omdat iedereen hetzelfde einddoel voor ogen heeft, verloopt de organisatie vlekkeloos.

Het resultaat is veel meer dan een geslaagd eindresultaat
Het project draait op de onderlinge verbondenheid van de mannen. Het enthousiasme van alle deelnemers om samen dit project krachtig neer te zetten, is aanstekelijk. Een beleving voor het leven.

Bekijk hier de interviews met enthousiaste Lumberjackers op Siris >

Lees hier het interview met vier Lumberjackers in het Eindhovens Dagblad (pdf) >

Wil je ook iets doen met zingende mannen,passende arrangementen of het 'merk' Lumberjack? De RepetitieProfessor helpt je graag verder. Vraag naar de mogelijkheden.

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

De 7 Wetten Van Verbinding - inspiratieboekje voor communicators

Muziek is communicatiekunst. Dit boekje legt de verbanden tussen liedjes en communicatiemiddelen bloot. Muziek en communicatie hebben immers hetzelfde doel: je wilt mensen raken en verbinden.