Hoe zing je zuiver?

Hoe zing je zuiver?

Simpel. Stop met zingen en schakel over op luisteren.

Onzuiver zingen is geen kwestie van een verkeerde zangtechniek (laat je niets wijsmaken). Je lost het niet op door anders adem te halen of je lippen te tuiten. Nope.

De enige oplossing is: beter luisteren. En met beter bedoel ik vooral bewuster.

Zangers die onzuiver zingen, zijn vaak meer bezig met iets goed willen zingen dan met het openzetten van hun oren.

Kun je beter leren luisteren dan?

Jazeker! Of ja… leren. Het is meer een kwestie van je bewuster worden van wat je hoort.

Dus hou even je mond en luister puur naar de muzikale begeleiding. Zonder de tekst mee te denken of op je bladmuziek te kijken. Laat de muziek gewoon even tot je komen.

Dat helpt meteen gigantisch. Iedereen die ooit aan mijn piano heeft gestaan, zingt direct zuiverder als hij of zij eerst bewust naar de muziek heeft geluisterd.

Die luistervaardigheid kun je verder trainen.

Bijvoorbeeld door een toon op de piano te spelen en deze na te zingen. Leg daarbij de focus niet op het zingen, maar op het luisteren. Jouw onderbewuste doet vervolgens de rest. Dit is een veelgebruikte techniek als je beter wilt leren om toon te treffen.

Wat ik ook wel eens doe als iemand moeilijk toon kan houden, is om het nummer voor hem of haar op te nemen en de opdracht te geven om de opname 3x daags tot zich te nemen. Zonder mee te zingen welteverstaan!

Ook hier geldt het credo: 'Laat de muziek gewoon even tot je komen'. Luisteren is echt een andere vaardigheid dan zingen.

Niks doen is de kunst.

Overigens is dit ook de gouden tip als je zelf akkoorden uitzoekt op basis van een audiofragment. 9 van de 10 keer zijn mensen al aan het bedenken welk akkoord het zou kúnnen zijn, in plaats van gewoon de muziek tot zich te laten komen. Maar daarover een andere keer meer.

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

Het Stemsportschool-basisboek

In het Stemsportschool-basisboek vind je oefeningen, die je helpen om je beter af te stemmen op muziek.

Jenne Snijders schreef het boekje om de 12 meest basale zangtechnieken te delen, die elke zanger zou moeten kennen. Het boekje is ontstaan uit haar praktijk als projectdirigent en zangcoach.