Hoe zing je met intentie?

Hoe zing je met intentie?

In mijn werk als dirigent en zangcoach zie ik veel zangers voorbijkomen, die denken dat ze klaar zijn met repeteren als ze de eerste 4 stappen hebben doorlopen:

  1. Ik heb mijn zangpartijen onder de knie
  2. Ik ken de tekst uit het hoofd
  3. Ik beheers mijn zangtechniek
  4. Ik weet waar ik moet staan, waar ik mijn handen moet laten en hoe ik moet bewegen

Maar om een optreden te creëren waar iedereen steil van achterover slaat, moet je 3 stappen extra zetten:

  1. Ik luister met 1 oor naar de muzikanten om me heen
  2. Ik pas me aan het muzikale geheel aan om balans te creëren
  3. Ik zing met intentie

Over die allerlaatste stap wil ik het met je hebben. Omdat ‘ie het ondergeschoven kindje is, onzichtbaar wachtend tot iemand z’n geheime kracht ontdekt.

Wat is zingen met intentie?

Zingen met intentie is weten wat jij wilt overbrengen bij je publiek. Je geeft jezelf een focus, een richting, een ‘ik weet waar ik naartoe wil met dit lied’.

Hoe werkt zingen met intentie?

Je bedenkt vooraf wat je wilt overbrengen op je publiek. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Toch ken ik weinig zangers/muzikanten die dit doen. Waarschijnlijk omdat ze zich niet bewust zijn van de kracht van intentie. Maar jij bent dit nu natuurlijk wél!

Een voorbeeld a.u.b.

Neem het lied Poison van Alice Cooper. Intentie: het publiek ervaart een broeierige sfeer, het verlangen naar iets waarvan je weet dat het slecht voor je is, maar waar je desalniettemin toch naar verlangt.

Of Send My Love van Adele. Intentie: het publiek ervaart het gevoel dat je hebt als je tegen iemand zegt: doei, ik ben beter af zonder jou, succes met je leven.

Zo zwart-op-wit klinkt het een beetje onbeholpen. Dat komt omdat het niet om de woorden gaat, maar om de intentie eronder, om wat je níet ziet of hoort.

Waarom werkt intentie zo goed dan?

Omdat het richting geeft aan je muziek. En omdat het je helpt om te focussen. Daarmee ga je makkelijker voorbij aan zenuwen en kun je beter contact maken met je publiek.

Daarnaast is het fijn voor het publiek, omdat zij vóelen dat jij weet waar je naartoe wilt met je liedje. Het publiek reageert daardoor sterker op jouw zang.

Dus next time als je zingt: bedenk vooraf welke intentie je wilt overbrengen. Succes verzekerd.

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

Het Stemsportschool-basisboek

In het Stemsportschool-basisboek vind je de 12 beste basisoefeningen voor zangers.

Jenne Snijders schreef het boekje om basale zangtechnieken te delen, die elke zanger zou moeten kennen. Het boekje is ontstaan uit haar praktijk als projectdirigent en zangcoach.