Hoe geef je een goed optreden?

Hoe geef je een goed optreden?

Ben jij je bewust van de rol van je luisteraars? Hoe sta je op een podium? Ben je gefocust op je mede-muzikanten en -zangers? Niet echt bezig met je publiek?

Is dat erg dan?

Dat ligt eraan wat je teweeg wilt brengen. Wil je een beleefd applausje van je luisteraars: prima. Maak je alleen maar muziek voor je eigen lol: be my guest. Maar het mooie aan muziek maken - vind ik tenminste - is de ultieme mogelijkheid om contact te maken. Muziek is het vervoersmiddel om dat wat binnen in jou leeft te delen met mensen andere mensen.

Hoe doe je dat dan, binnen komen bij luisteraars?

Begin eens vanuit het perspectief van de luisteraar. Ga in zijn schoenen staan. De luisteraar neemt de moeite om je optreden te bezoeken. Hij kan op zijn lekkere warme, vertrouwde bank blijven zitten. Maar dat doet hij niet. Hij komt door weer en wind naar je toe. Dat doet hij omdat hij door jouw muziek meegenomen wil worden. Geef hem dat contact waarvoor hij gekomen is. Merk zijn aanwezigheid op als je zingt.

Nou, dat klinkt lekker zweverig...

En toch is er niets meer down to earth dan écht zien wie je voor je neus hebt. Ga maar na: hoe vaak heb je de gezichten in je publiek gezíen? De blik in hun ogen opgemerkt? Gezien met hoeveel aandacht ze luisterden?

Heb je nog zo'n wazige tip voor me?

Jahaa.

Intentie is het toverwoord.

Maar hoe zing je met intentie?

Vraag je voorafgaand aan je optreden af: wat voor ervaring wil ik m'n publiek eigenlijk geven? Wil ik ze meenemen in het verhaal van het liedje? Wil ik een bepaald gevoel overbrengen? Wil ik ze een energiestoot geven? Je intentie kénnen, is al voldoende om contact te maken. Omdat je een soort zendmast wordt die een eenduidig signaal uitzendt. Supersimpel. Iedereen kan het. Maar alleen de muziekprofessionals doen dit bewust.

Probeer het eens uit. Wedden dat je publiek naderhand laaiend enthousiast is?

 

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

Het Stemsportschool-basisboek

In het Stemsportschool-basisboek vind je de 12 beste basisoefeningen voor zangers, die je o.a. helpen om je beter af te stemmen op je mede-muzikanten.

Het boekje is ontstaan uit Jenne's praktijk als projectdirigent en zangcoach.