Hoe bedenk je een titel voor een lied?

Je hebt een sterke titel nodig. Als nieuwe behuizing voor je lied. Je gaat er eens goed voor zitten. Hoe moeilijk kan het zijn?
Je opent een vers Word-document. Je probeert out of the blue een titel te bedenken. Maar hoe hard je ook je best doet: het wil niet echt lukken. Er komt weinig op papier. En wat op papier komt, is slap en saai. Een sterke, aantrekkelijke, onderscheidende titel zit er niet bij.
Wat gaat hier mis?
Je wilt van A naar B. Je probeert om met je rechtlijnige linkerhersenhelft een titel uit jezelf te trekken. Die aanpak werkt prima bij een vraag waar je een eenduidig antwoord op wilt.
Maar het bedenken van een titel is geen rechtlijnige zaak, maar een creatieve. Via A naar B kom je niet in creativiteitsland.
Begin vanuit het midden. Geef je brein iets waarmee het nieuwe verbindingen kan leggen. Inspirerend basismateriaal. Iets van buiten jezelf. Daarmee kus je je creatieve vermogens wakker.
Zo werkt het creatietool Geïnspireerde Associatie
Gooi je Word-document aan de kant. Pak een blanco vel papier. Zonder lijntjes. Schrijf een woord in het midden dat je inspireert.
Bijvoorbeeld een titel van een film die je aanspreekt. Of een naam van een persoon die je lief hebt. Een boektitel, een quote, een documentaire of een serie. Kies iets waar je gevoel bij hebt.
Zet je inspiratiebron in het midden van die lege pagina. Associeer vrijuit rondom je inspiratiebron. Schrijf woorden op die je te binnen schieten. Hou jezelf niet tegen. Noteer alles.
Creëer geen woordweb. Verbind de woorden niet aan elkaar. Zet geen rondjes om de woorden. Maar schrijf de losse woorden die in je opkomen rondom je inspiratiebron. Zo creëer je ruimte voor onverwachte verbindingen.
Doe eens een voorbeeld

In dit voorbeeld zie je mijn zoektocht naar een titel voor een soundtrack. Ik gebruik de titel van één van mijn favoriete films als inspiratiebron. The King's Speech. Van daaruit schrijf ik alles op wat mijn creatieve brein omhoog pompt.
In creativiteitsland geldt maar één regel. Go with the flow. Alles waarmee mijn creatieve brein op de proppen komt, wordt pas afgekeurd als het op papier staat. Ook al raakt het kant noch wal. Da's het idee ????
Maar bedenk je dan wel een titel die echt van jezelf is?
Het ego wil graag iets bedenken waarvan hij kan zeggen: van mij. Maar zo werkt creativiteit niet. Creativiteit gedijt bij het leggen van verbindingen. Tussen wat je in de buitenwereld inspireert en wat er binnen in je leeft.
Wat remt het werken met dit creatiegereedschap?
Je innerlijke criticus wil een grootse titel bedenken en wel nu. Voor je het weet staar je vol zelfverwijt naar je blad vanwege al die fluttitels. Weersta zijn roep. Stel je oordeel uit. Ga eerst breed. Blijf pompen. Tot je het zat bent, tot je blad vol is of tot je timer af gaat. Je zult stiekem al aardig wat bruikbare titels gevonden hebben. En heb je nog niets gevonden, dan heeft je creatieve brein in ieder geval genoeg voeding gekregen om op een later tijdstip alsnog met een toptitel te komen.
Tip. Bij de Hema hebben ze grote blanco plakboeken op ruim A4-formaat. Ik vind het fijner dan werken met losse blanco papieren. Want die raken bij mij altijd zoek. In die plakboeken kun je altijd terugbladeren naar die ene pagina met die ene creatieve uitspatting. Handig.


Over de auteur
Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.


De Kunst van Songwriting - de 21 beste creatietools voor songwriters
Het creatietool in dit blog staat beschreven in het boek de Kunst van Songwriting. Het boek bevat 21 creatietools die elke songwriter moet kennen. Het zet de gereedschappen van de conceptontwikkelaar op de werkbank van de liedjesschrijver.
Het boek helpt je om:
- Kleine ideetjes uit te laten groeien naar een sterke song
- Meer grip te krijgen op inspiratie
- Telkens te weten wat je volgende creatie-stap zal zijn
- Je creativiteit op gang te houden tot je song klaar is
- Sterke liedjes te schrijven die blijven plakken in het brein van je luisteraars
- Geïnspireerd te blijven werken aan een goed liedje dat helemaal klopt
