Hoe bedenk je een idee voor een concert?

Je bent een kartrekker voor je club. Klaar om een nieuw concert te organiseren. Je zit met andere kartrekkers en een kan koffie aan de vergadertafel. Maar je weet nog niet wat je precies gaat organiseren. De ideeën komen nog niet van harte. Het stroomt niet lekker. Wat kun je doen?
Hoe een zen-monnik kan helpen om verder te komen met je idee
Het is normaal dat je op voorhand nog niet weet hoe je een concert gaat invullen. Dat is natuurlijk het hele idee van creativiteit: die moet de antwoorden nog bedenken. Kun je er dan toch voor zorgen dat jouw creativiteit met iets fatsoenlijks op de proppen komt?
Ja, dat kan. Gebruik de knagende-rat-techniek.
De knagende wat?
De knagende-rat-techniek is bedacht door zen-monnik Paul Loomans, oorspronkelijk bedoelt om stress te verminderen. Hij gebruikt de techniek om de knagende ratten in onze hoofden te transformeren naar makke schapen.
Ik ben daarentegen een fervent gebruiker van de techniek om verder te komen met ideeën die mijn creativiteit nodig hebben. Bijvoorbeeld voor muziekconcepten.
De knagende-rat-techniek bestaat uit 4 vragenrondes
Door deze 4 vragen te beantwoorden, prepareer je je onderbewuste. Je maakt 'm alert op zaken waar je toekomstige concert mee geholpen is. Het is alsof je een opdracht invoert in je creatieve brein, zodat 'ie alert wordt op mogelijke oplossingen.
Dat doet je creatieve brein op de achtergrond. Zodra hij iets vindt, geeft hij je vanzelf een seintje in de vorm van een aha-momentje. Het werkt echt verbazingwekkend goed.
Met toestemming van Paul Loomans himself mag ik de vier vragen met je delen:
- Wat weet ik al wel? Wat kan ik wel? Hoe zou ik kunnen beginnen?
- Wat weet ik niet? Wat ontbreekt er?
- Is er bepaalde kennis die ik moet verwerven? Heb ik ergens hulp bij nodig?
- Zie ik ergens tegenop omdat er een element in schuilt waar ik onrustig van wordt?
Het creatieve proces verloopt daarna gewoon makkelijker. Je krijgt betere ideeën. Alles gaat soepeler.
Daarnaast word je er ook nog eens heerlijk zen van. Dat werkt dus echt heel erg mooi.
Doe 's een voorbeeldje
Ik zat met een zangvereniging om tafel die een totaal nieuwe kerstvoorstelling wilde organiseren. Dit lag gevoelig, omdat dit koor vanuit traditie altijd iets anders had georganiseerd. Tegen die achtergrond liep het creatieve proces een beetje moeizaam. Gelukkig bleek vooral vraag 4 een schot in de roos. Daardoor konden we zaken uitspreken die het creatieve proces in de weg zaten. En we kwamen erachter hoeveel we al wél voor ons zagen en hoezeer we al op één lijn zaten met elkaar.
Dat project is inmiddels realiteit geworden. Het heet Groot Kerst.

Is je interesse gewekt, lees dan zeker het boek ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans. Daarin beschrijft hij hoe je meer rust ervaart door je onderbewuste brein bewuster te benutten. Hij noemt het Tijdsurfen.
P.S. Ik verdien er geen drol aan om deze link hier te plaatsen. Vind het gewoon een geweldig boek dat iedereen met een beetje creativiteit in z'n lijf iets zal opleveren.


Over de auteur
Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

De Kunst van Songwriting - de 21 beste creatietools voor songwriters
De Kunst van Songwriting zet de gereedschapskist van de conceptontwikkelaar op de werkbank van de songwriter. Je krijgt 21 creatietools in handen om:
- Kleine ideetjes uit te laten groeien naar een sterke song
- Meer grip te krijgen op inspiratie
- Telkens te weten wat je volgende creatie-stap zal zijn
- Je creativiteit op gang te houden tot je song klaar is
- Sterke liedjes te schrijven die blijven plakken in het brein van je luisteraars
- Geïnspireerd te blijven werken aan een goed liedje dat helemaal klopt