Hoe schrijf je een goed koorarrangement?

Hoe schrijf je een goed koorarrangement?

Een goed koorarrangement pakt de ziel van een nummer. Dat maakt dat mensen het graag zingen.

Maar hoe pak je die ziel?

Misschien ga je als arrangeur te werk zoals ik ook jaren gedaan heb. Eerst de akkoorden uitzoeken, de baslijn uitschrijven, dan de melodielijn noteren, dan de meerstemmigheid uitschrijven. Je begint op het niveau van details.

Deze aanpak is een logische, rechtlijnige activiteit van je linkerhersenhelft.

Je duikt snel in de details en gaat recht op je doel af. Je wilt immers geen tijd verspillen aan je toch al onderbetaalde werkzaamheden. Je wilt efficiënt werken.

Deze aanpak leidt tot prima arrangementen.

Ze zijn leuk voor jou als arrangeur om te maken, omdat je helemaal los mag in harmonieleer en pietepeuterigheid met nootjes. Precies de reden waarom je graag arrangeert. Maar zijn dit soort arrangementen ook interessant voor de amateurzangers voor wie ze bedoeld zijn? Met andere woorden: zingen ze lekker? Kunnen mensen zichzelf erin loslaten?

Wil je een arrangement schrijven dat niet prima is, maar godgenakes fantastisch lekker om te zingen, dan heb je een andere aanpak nodig.

Je hebt ziel nodig. Die vang je niet door het creatieproces te beginnen met je detailgerichte linkerhersenhelft. Begin liever met je creatieve rechterhersenhelft. Dat is the place to be als je gevoel wilt vangen. Je rechterhersenhelft is equipped om het grote geheel te overzien, verbanden te leggen en mogelijkheden te zien. Ziel dus.

Hoe pak je dat aan?

Duik niet meteen in de details, maar werk van grof naar fijn.

Zet Sibelius uit en leg je piano aan de kant. Hou je nog ver van het schrijven van noten of akkoorden. Luister enkel naar het nummer. Zorg wel voor een uitdraai van de songtekst, zodat je wilde aantekeningen kunt maken over de ziel van het nummer.

Noteer waar de ziel in zit

Blijf naar het grote geheel luisteren. Wat maakt dat je gevoel waar geraakt wordt? Is het de dynamiek? De volheid? De kleinheid? De overgang van klein naar groot? De lange lijnen in de violen? Luister niet naar de details. Het gaat om het geheel.

Doe 's een voorbeeldje

Versterk die onderdelen in je arrangement

Noteer je ideeën om die ziel te versterken. Noteer bijvoorbeeld of je dit met meerstemmigheid wilt doen, hoe je bepaalde accenten wilt versterken, etc.  Maar pin jezelf nog niet op vast op je aantekeningen. Je bent nog aan het verkennen.

Werk de details pas uit als je het geheel in kaart hebt.

Pak dan pas je piano erbij. Noteer de akkoorden. Werk de melodieën uit in een notatieprogramma.

Het lijkt zo’n overbodige stap om de grove inwerktijd over te slaan. Zeker onder tijdsdruk. Maar echt: je arrangementen worden er zoveel beter door. En het arrangeren gaat daarna ook gewoon makkelijker, omdat je brein een plaatje heeft gemaakt van waar het heen wil.

Zet ‘m op!

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.

Niks zo lekker als je eigen arrangement dirigeren 😉

Bekijk het aanbod van kant-en-klare arrangementen in de webshop.
Wil je liever een arrangement op maat laten maken dat lekker zingt of speelt?