Waarom je als arrangerende vrouw extra hard werkt

Waarom je als arrangerende vrouw extra hard werkt

Niks zo lekker als je eigen arrangement dirigeren 😉

Ik schrijf sinds 2002 arrangementen in opdracht. Niet alleen voor koren, maar ook voor begeleidingsbands of kleine blazersensembles. Ze zijn gebruikt in ontelbare muziekprojecten zoals de Passie, Lumberjack, Miracles & Wonders, Groot Kerst, diverse Promsconcerten, Polderpopcafé, Zoveel Liefde, Brother Moon, etc.

Je ziet het niet vaak in de muziekwereld: een arrangerende vrouw.

Ik ervaar het als een nadeel en een voordeel tegelijk. Ik moet mezelf 10 keer harder bewijzen in deze door mannen gedomineerde wereld. Dat maakt dat ik altijd gebrand ben op het leveren van professioneel werk.

Dat je jezelf als arrangerende vrouw 10 keer harder moet bewijzen, komt denk ik door de eigenschappen die je moet hebben als arrangeur.

Je moet je kunnen verdiepen in de wiskunde-achtige structuur van harmonieleer, jezelf afsluiten voor de buitenwereld en kunnen focussen op details. Die eigenschappen worden in onze maatschappij eerder toegedicht aan mannen dan aan vrouwen.

Terwijl de voordelen van een arrangerende vrouw groot zijn.

Alleen al omdat vrouwen het gros van de korenpopulatie vormen. Omdat ik zelf een vrouwenstem heb en graag zing, schrijf ik arrangementen die lekker zingen. Daarnaast helpt mijn vrouwelijke sensitiviteit me om arrangementen met gevoel te schrijven. Daarom werk ik ook graag op maat. Ik wil mijn arrangementen kunnen afstemmen op wie ik voor me heb.

– Jenne Snijders

Bekijk het aanbod van kant-en-klare arrangementen in de webshop.
Wil je liever een arrangement op maat laten maken dat lekker zingt of speelt?

Over de auteur

Jenne Snijders is de RepetitieProfessor. Ze is als muziekprofessional afgestudeerd aan het Conservatorium en als communicatieprofessional in Concept & Creatie. Ze werkt sinds 2002 als projectdirigent, zangcoach, songwriter, arrangeur en conceptontwikkelaar aan diverse muziekprojecten.